ponedeljek, 3. avgust 2009

Čebelarski praznik Gorni Grad 2009

Le kdo ne pozna pridelkov iz čebeljega panja: medu, cvetnega prahu, propolisa in matičnega mlečka, ki nam popestrijo vsakdan in pomagajo lajšati tegobe.
Ravno s tem namenom, da raziščemo to bogastvo, smo se »Objektivi« tretjo soboto v juliju odpravili v Gornji Grad na Čebelarski praznik. Kot smo izvedeli od izkušenih čebelarjev je izredno pomembno pri uživanju čebeljih pridelkov, predvsem medu in cvetnega prahu, da le-te uživamo iz okolja, v katerem živimo. Slovenijo je narava bogato obdarila. Dala nam je medonosno čebelo. Slovenski čebelarji so zato, ponosni na kranjsko sivko. Za Slovence sta torej slovenski med in cvetni prah najboljša, ker vsebujeta cvetni prah rastlin, ki rastejo na našem območju.
Poleg obilo zanimivih informacij, ki so jih nam posredovali izkušeni čebelarji smo si ogledali še nastop otroške folklorne skupine »Facki«, nastop ljudskih pevk Predice in Lipa, nastop ansambla Čar in harmonikarje Primoža Zvira. Ob vstopu v muzej starin smo za trenutek stopil par stoletij nazaj. Kot nam je zaupal zbiratelj starin Janez Mavrič je najstarejša zbirka steklenic iz leta 1876. Takrat so merske enote kot so bolič in bokal zamenjali litri. V svoji zbirki ima preko 5000 izdelkov iz cele Evrope.
Ob zaključku našega obiska smo se posladkali z pristno gornjegrajsko medico.

Štefan Matjaž - Stepa

Ni komentarjev:

Objavite komentar