Peka kruha na kmetiji Poglednik
Nad vasico Nova Štifta se na 930 m nadmorske višine razprostira kmetija Jožeta Pustoslemšek p.d. na Poglediji. Pri delu mu pomagajo žena Marija in otroci Anja, Janez ter Jure. Tu čas utripa kot nekoč in iz krušne peči še diši po dobrem domačem kruhu. Tokrat sva se pri peki pridružila tudi Anja in jaz. Domačim se iskreno zahvaljujeva za gostoljubje za vas pa sva pripravila recept za prav takšen kruh kot ga pečejo na pri njih doma.
Recept za kruh (za 14 kilogramov kruha):
- 210 g kvasa
- 210 g soli
- 10 kg moke
- 8,2 l vode
Najprej v posodo skupaj zmešamo 5 kg moke in sol. Posebej v posodo damo kvas in prilijemo 2 dc tople vode. Ko se kvas raztopi ga prilijemo k moki in nalijemo ostalo tolpo vodo. Vse skupaj dobro mesimo, da testo postane gladko in postopoma dosipamo ostalo moko. Testo pustimo počivati 1 uro nato ga razdelimo v slamice. Tu ga pustimo počivati še 10 min. do 20 min. Hlebce položimo v dobro segreto peč (približno 300 stopinj C) in jih pustimo peči 1 uro in 15 minut.
Štefan Matjaž - Stepa
Naročite se na:
Objavi komentarje (Atom)
Ni komentarjev:
Objavite komentar